ÖGTE; öğrencilere içsel işlem bozuklukları ve öğrenme güçlüklerini tanımlamalarına yardımcı olmak için hazırlanan önemli bir derecelendirme ölçeği olarak karşınıza çıkar. Günümüz toplumunda okul başarısı, aileler ve öğrenciler için çok fazla dikkate alınması gereken bir konudur. Çocuk ve ergen psikiyatrı bölümünde aktif olarak yapılan başvuruların büyük bir kısmı ders başarısızlığı ile alakalı sorunlar yaşanmasına neden olur.

Okulda yaşanan başarısızlıkların temel nedeni dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, zekâ geriliği, motivasyon eksikliği, ailesel sorunlar, görme ve işitme sorunları, özgül öğrenme bozuklukları ve başka tıbbı sorunlar olarak ortaya çıkar. Okul başarısızlığının çok önemli nedenlerinden biri olan özel öğrenme güçlüğü bozukluğu hakkında yeterince bilgi sahibi olmak gerekir.

learning-pictures-n8ksab38ybw6join-640x364.jpg

Öğrenme güçlüğü terimi ilk olarak 1962 yılında Kirk tarafında konuşma, okuma, yazma, dil, imla, aritmetik alanların birinin ya da birden fazlasının gelişiminde bir gerilik, bozulma durumu olarak tanımlanır. Ancak öğrenme güçlüğü daha çok okuma ve yazma becerilerinde bozukluk olarak kendini gösterir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde okul çağında olan çocukların %15'lik kısmında öğrenme güçlüğü olduğu varsayılmaktadır. Bu yüzdelik oranın %90'lık kısmında ise okuma güçlüğü olarak belirlenmiştir. Öğrenme güçlüğünün okul çağında olan çocuklarda çok daha sık görülmesine rağmen, ülkemizde tanılama dokümanlarında yaşanan yetersizlik bu durumun net şekilde araştırılmasına neden olmuştur. Bu durumda muhakeme ( akıl yürütme) bozukluklarının mental restorasyon gibi yanlış bir tanılama yapılmasına neden olur.

Öğrenme güçlüğü tanı envanteri; yalnızca bireylerin öğrenme güçlüğünün tespit edilmesinde profesyonellere yardımcı olmak açısından hazırlanmıştır. Bu durum herhangi, bir yetenek ya da başarı ölçütü olarak görülmemelidir. Bunun yerine aslında öğrenme güçlüğü envanteri, öğrencilerin sahip olduğu becerilerde bireysel olarak hangi alanlarda daha zorluk yaşadığını tespit etmek için kullanılır.

Özel Öğrenme Güçlüğü Tanı Envanteri (ÖGTE) Nedir?

ÖGTE; Öğrenme Güçlüğü Tanı Envanteri psikolog, psikiyatrist, danışman, özel eğitim uzmanı, konuşma ve dil patologları gibi diğer mesleki umanların 8-0 ile 17-11 yaş arasındaki öğrencilere içsel işlem bozuklukları ve öğrenme güçlüklerini tamamlamasına yardımcı olabilmesi için özel olarak hazırlanan bir değerlendirme ölçeğidir.

Aynı zamanda ÖGTE, çocukta herhangi bir öğrenme güçlüğü olup olmadığını değerlendirmek için kullanılan çok önemli bir ölçektir. Bu test 8-17 yaş aralığındaki tüm çocuklara uygulanabilir. Test altı alt ölçekten oluşurken, testin sonuçları çocuğun bir öğrenme güçlüğü olup olmadığını ve hangi alanlarda zorluk yaşadığını belirleme konusunda yardımcı olur. Bu test sayesinde öğrenme güçlüğü sorunu yaşayan çocukların eğitim ve destek hizmetlerinin daha net şekilde belirlenmesine yardımcı olabilir.

Öğrenme Güçlüğü (ÖGTE) Çeşitleri

Öğrenme güçlüğü; yazma, okuma, matematik ve/veya dil becerilerinde yaşanan zorluklar olarak tanımlanabilir. Buna bağlı olarak ÖGTE, alt altı ölçekten meydana gelen bir test türüdür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Matematik,
  • Dil,
  • Dikkat,
  • Okuma,
  • Yazma,
  • Yönlendirme.

Her bir alt ölçek, 15 maddeden meydana gelir. Her madde için çocuklar 1-4 arasında bir puan kazanır. Bu puanlama, çocuğun verdiği cevapların doğruluğunu ve doğruluğunu temel alarak yapılır. ÖGTE'nın temel amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğun herhangi bir öğrenme güçlüğü olup olmadığını belirlemek,
  • Çocuğun bir öğrenme güçlüğü varsa, hangi alanlarda zorluk yaşadığı tespit etmek,
  • Çocuğun öğrenme güçlüğü için uygun olan eğitim ve destek hizmetlerinin belirlenmesi konusunda yardımcı olmak.

Uygulanan ÖGTE, bir eğitim uzmanı ya da psikolog tarafından uygulanır. Bu testin uygulanması ortalama olarak 30 dakika sürer. Testin uygulanması şu aşamalardan meydana gelir:

  • Çocuğa testin amacı ve ne şekilde uygulanacağı detaylı şekilde açıklanır,
  • Çocuk, testte yer alan her bir alt ölçeği yanıtlar,
  • Çocuğun puanları, eğitim uzmanı ve psikolog uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

ÖGTE'nin sonuçları ise çocukta herhangi bir öğrenme güçlüğü olup olmadığını ve hangi alanlarda zorluk yaşadığını belirleme konusunda yardımcı olur. Söz konusu olan test sonuçlarında ise şu anormalliklerin görülme ihtimali vardır:

  • Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar genel olarak okuma, yazma, matematik veya dil becerilerinde yaşıtlarında ve gelişim düzeylerinden daha düşük bir puan alması,
  • Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, genel olarak testte yer alan bazı maddelere göre daha düşük puan alırlar,
  • Öğrenme güçlüğü olan çocuklar, genel olarak testte bulunan bazı maddelere tutarsız yanıtlar verebilirler.

ÖGTE'nin kullanılması gereken bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğrenme güçlüğü şüphesi yaşayan çocukların değerlendirilmesi,
  • Öğrenme güçlüğü tanısı bulunan çocukların tanılarının doğrulanması,
  • Öğrenme güçlüğü bulunan çocukların eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesi,
  • Öğrenme güçlüğü olan çocuklara uygun tedavi programlarının geliştirilmesi için gereken adımların atılması.

Sonuç olarak bakıldığında ÖGTE; öğrenme güçlüğü gibi bir durum olup olmadığını değerlendirmek için aktif olarak kullanılan bir ölçek olarak nitelendirilir. Bu test ile çocukta öğrenme güçlüğü olup olmadığını ve hangi alanlarda zorluk yaşadığını belirlemeye yardımcı olmak mümkün olabilir.

ÖGTE'nin ön plana çıkan avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kapsamlı bir değerlendirmeyi mümkün hale getirir,
  • Çocuğun öğrenme güçlüğü açısından farklı yönlerini değerIendirmeye tabi tutar,
  • Bilimsel olarak geçerli ve güvenli bir ölçek olduğu söylenebilir.

Bu envanterin dezavantajları ise şu şekildedir:

  • Uygulaması mutlaka alanında bir uzmanlık gerektirir,
  • Mali açıdan maliyetli bir ölçek olduğunu ifade etmek mümkündür.

Öğrenme Güçlüğü (ÖGTE) Eğitimini Kimler Almalı?

Psikiyatrist, psikolog, rehber öğretmen, psikolojik danışman, özel eğitim uzmanı, konuşma dili patologları ve buna benzer özel öğrenme güçlüğü tanısının ne şekilde konulacağına dair nicel ve nitel anlamda bilgileri yorumlayabilecek uygulayıcılar bu envanteri kullanabilir. Bu noktada uygulayıcı sırasıyla derecelendirmeyi kimin yapacağını tespit ederek; derecelendirmenin en doğru şekilde yapıldığından emin olmalıdır. Sonrasında sonuçları yorumlayarak paylaşır, tanı koyma, sınıflandırma ya da yerleşim kararları alabilir.

Bu yüzden uygulayıcı kişi bireysel değerlendirmeyi en yakından çalışır ve çok iyi bir dinleme, konuşma, okuma, yazma, matematik ve mantık bilgisine sahip olabilir. Genel olarak hakem olan kişi maddelerin derecelendirmesi sırasında öğrenciyi en yakından tanıyan bir öğretmen, iyileştirici eğitim öğretmeni, konuşma dili patoloğu ya da diğer tüm ilgili alanlarda uzman olmalıdır.

Öğrenme Güçlüğü Tanı Envanteri (ÖGTE) Eğitiminin Amacı

Öğrenme güçlüğünün okul çağındaki çocuklarda görülme oranı son derece fazla olmasına rağmen, ülkemizde bu tanılama dokümanlarında yaşanan yetersizlik durumun üstünün örtülü olmasına neden olur. Bu yüzden bu konuda eğitim almak son derece önemlidir.

Bu noktada öğrenme güçlüğü tanı envanteri eğitiminin temel amacı; katılımcılara öğrenme güçlüğünü tanılama aşamalarını çok daha sağlıklı bir şekilde yapabilmelerini ve söz konusu olan güçlüğün daha çok hangi alanda yaşandığını tespit ederek, en doğru yönlendirmelerin yapılmasını kolaylaştırmıştır.

Öğrenme güçlüğü tanı envanteri eğitimine; psikologlar, psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler, özel eğitim öğretmenleri, zihinsel engelliler, aile danışmanları, üstün zekâlı öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, çocuk gelişim ve eğitim öğretmeni ve bu bölümde okuyan 3. Ve 4. Sınıf öğrencileri rahatlıkla katılabilir.

Öğrenme güçlüğü tanı envanteri konusunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan Zehra Babadağı, özel eğitim alanında başarını tek adresidir. Sizde Zehra Babadağı kalitesini deneyimlemek istediğinizde hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle iletişim kurabilirsiniz.

İletişim Formu
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz