Frostig gelişimsel görsel algı testi; Doktor Frostig tarafından geliştirilen çok önemli bir algı testi olarak karşınıza çıkar. Uygulanan bu testin temel amacı geliştirilmiş görsel algı saptama işlemini gerçekleştirmektir. Genel olarak öğrenme güçlüğü ile karşı karşıya kalan çocukların yaşadığı başarısızlıklardan biri de görsel içerikli olarak yapılan etkinliklerdir. Testin ana temasının çocuğun görsel algı temasını saptamak olması, bu konuda araştırma yapan bireyleri ''Görsel Algı Nedir?'' sorusuna iter.

gorseel.jpg

Görsel algı becerileri; kişinin sadece herhangi bir uyaranı iyi görme kabiliyeti değil iken bir görsel uyaranı tanıma ve onu diğerlerin arasından ayırt etme ve aynı zamanda diğer deneyimleri ile olan ilişkiyi değerlendirme becerisi olarak da nitelendirilir. Bu sayede bir görsel uyaran göz aracılığı ile beyinde kısa süre içerisinde yorumlanır. Bu yorumlama becerisi ile beraber kişiler okuma ve yazma becerisi edinebilir. Özellikle çocukların ilkokula hazır olup olmadığı konusunda önemli bir fikir veren Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi temel olarak bireyin görsel algı düzeyinin tespit edilmesine yardımcı olur.

Frostig algı Testi Nedir?

Frostig Görsel Algı Testi, yaklaşık 1963 yılında geliştirilen, görsel algı düzeyinin değerlendirilmesini hedefleyen ve görsel algı performansını ölçmeyi sağlayan çok önemli bir ölçek olarak karşınıza çıkar. Bu test ile aynı anda çocukların ilkokul çağına hazır olup olmadıkları değerlendirilebilir. Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi uygulaması kişilere bireysel olarak ya da grup şeklinde uygulanır. Testin uygulama süresi ise bu bağlamda ortalama olarak 50 ile 60 dakika arasında değişiklik gösterebilir.

Frostig görsel algı testi, çocuğun görsel algı düzeyinin tespit edilmesi ve okula başlama konusunda ihtiyacı olan becerilerin değerlendirilmesinin yanında çeşitli becerilerin ölçülmesine de yardımcı olur. Ayrıca bu testin değerlendirdiği diğer beceriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğun el ve göz koordinasyon becerileri,
  • Mekan ve konum algısına sahip olması,
  • Mekan ilişkilerinin algı düzeyi,
  • Şekil değişmezliği becerisine sahip olması,
  • Zemin ve şekil ayrımı yapabilme becerisi.

Görsel algılama becerisi konusunda sorun tespit edilen, mekânsal ve obje ilişkilerinin algılanması konusunda sorun yaşayan çocuklara görsel algılama söz konusu olduğunda sorunların görülmesi ve belirlenmesi durumunda en kısa süre içerisinde Frostig Görsel Algı Testi uygulanır. Bunun yanı sıra özgül öğrenme güçlüğü bulunan çocukların görsel algı düzeyinin tespit edilmesi amacıyla da Frostig Görsel Algı Testi uygulandığı ifade edilebilir.

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi Özellikleri

Görsel algılama ile alakalı sorunlar genel olarak çocukların 3 ile 8 yaş arasında ortaya çıkar. Bu yüzden sorunun görüldüğü bu yaş aralığında bulunan, test çözme kabiliyet bulunan 4 ile 8 yaş arasında olan çocuklara Frostig Görsel Algı testi uygulanabilir. Testin uygulama prensibi bireysel olarak yapıldığı gibi, ihtiyaca bağlı olarak grup olarak da yapılabilir.

Frostig Görsel Algı testi; materyal olarak bakıldığında bir kâğıt testi olarak uygulanır. Bu yüzden uygulama sırasında çocuğa ilk olarak bir test kâğıdı verilir. Uygulama sırasında uzman, çocuktan Frostig Görsel Algı Testi yönergesini dikkatli bir şekilde takip ederek ondan testi tamamlamasını bekler. Bunun için ise çocuğa uygulanan testi tamamlaması ile beraber test uygulaması sonlanır. Sonrasında ise uzman, söz konusu testi değerlendirme aşamasına geçer ve Frostig Görsel Algı Testi raporu oluşturur.

Frostig Görsel Algı Testinin yorumlanmasında ise testin her bir alt boyutu ayrı ayrı analiz edilir ve değerlendirmeye tabi tutulur. Motor ve el-göz koordinasyon alt boyutunda çocuktan düzgün bir çizgi çizmesi talep edilir. Çocuğun çizdiği bu çizgiye göre bir puanlama söz konusudur. Eğer çocuk kendisinden beklendiği şekilde düz bir çizgi çizdiyse 2 puan, tam olarak düz bir çizgi çizmese bile belirlenen sınırlar içerisinde ise 1 puan, düz çizgi çizemez ise 0 puan verilir. Bu alt testten alınabilecek en fazla puan ise 30'dur.

Zemin ve şekil ayrımı alt boyutunda ise çocuktan karışık şekilde verilen 20 görsek arasından talep edilen görselin sınırlarını çizmesi talep edilir. Doğru şekilde çizilen şekil için ise çocuğa 1 puan verilir. Bu alt testten alınması mümkün olan en yüksek puan ise 20'dir. Şekil sabitliği alt boyutunda çocuktan belli başlı şekiller talep edilerek bunların düzgün şekilde işaretlenmesi beklenir. Doğru şekilde bilinen her bir şekil için ise çocuğa 1 puan verilir. Çocuğun yanlış işaretleme yapması durumunda ise aldığı puanlardan bir puan düşürülür. Bahsi geçen bu alt testten ise alınabilecek en yüksek puan 17'dir.

Mekân içerisinde konumun algılanması alt boyutunda çocuğa ilk etapta bir görsel gösterilir ve ondan bu görselin aynısını bulma talep edilir. En doğru cevabı bulduğu takdirde çocuğa 1 puan verilir. Bu alt testten ise ne fazla 8 puan alınması mümkündür. Çocuğun mekânsal ilişkilerini algılamak için alt boyutunda ise çocuğa bir çizim sunulur. Sonrasında ise bu çizimin aynısını çizmesi talep edilir benzer bir çizim oluşturan çocuğa 1 puan verilirken, bu alt testten ise en fazla 8 puan alınabilir. Frostig Görsel Algı Testi puanlaması yapılırken, bir çocuğun alması mümkün olan en yüksek puan 83'tür. Uygulanan tüm testlerde alt başlıkların her birinden ayrı ayrı olarak alınan puanlar, sonraki aşamada bir bütün olarak değerlendirmeye alınır.

Frostig Görsel Algı Testi Kim Tarafından Uygulanır?

Görsel algı; görsel tüm uyaranları tanıma, ayırt etme ve diğer tecrübelerle ilişkilendirerek yorumlamak anlamına gelir. Bu yüzden görsel algının sadece iyi görme yeteneği olduğunu ifade etmek yanlış olacaktır. Herhangi bir görsel uyaranın yorumu göz ile alakalı değil direkt olarak beyinde gerçekleşir. Görsel algılama ise aslında hemen hemen her davranışta vardır. Görsel algılama yeteneği sayesinde çocuklar okuma, yazma, aritmetik yapma ve okulda başarı yakalamak için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenme şansına sahip olabilir.

Görsel algı sorunları; ayırma, belirleme, hatırlama, görsel bir duyuyu yorumlayabilme eksikliğinden kaynaklanır. Küçük çocuklarda ise bu sorun geometrik şekilleri sorunsuz şekilde yapamama, şekil-zemin karıştırma, yönlendirme eksikliği ve nesneleri değiştirme olarak dikkat çeker. Çocuk büyümeye başladıkça yaşanan bu sorunlar kelime ve harfleri okumada dikkat çekmeye başlar.

Görsel algılama sorunu genel olarak 3-7 yaş arasında çocuklarda görülebilir. Her sınıf içerisinde bu konuda geri kalmış çocuklara rastlamak mümkündür. Görsel algılama sorunu yaşayan çocukların öğrenme objeleri ve bu objelerin mekânsal ilişkisini algılama güçlüğü olur. Bu yüzden görsel algı sorunlarının en kısa süre içerisinde tespit edilmesi ve vakit kaybı yaşamadan erken müdahale ile kalıcı sorunların olmaması sağlanmalıdır.

Frostig Görsel Algı testi özellikle özel öğrenme güçlüğü sorunu yaşayan çocukların görsel algılamalarını saptama konusunda yardımcı olur. Bu test sayesinde; çocuklarda yaşanan görsel algı sorunlarını ve derecesini saptamak, uygun olan akademik programa karar vermek amacıyla kullanıldığı söylenebilir.

Frostig Gelişimsel Görsel Algı testi, çocuğun gelişimsel olarak doğru şekilde değerlendirilmesi açısından son derece önemli bir ölçek olarak karşınıza çıkar. Bu süreç içerisinde çocuğun görsel algı becerileri ile beraber kendisinin de görüşmeler sırasında detaylı olarak gözlemlenmesi ile genel bir değerlendirme yapmak mümkün hale gelir. Frostig Görsel Algı testi, alanında uzman psikologlar ve nitelikli çocuk ve gelişim uzmanları tarafından uygulanır.

Görsel algılama konusunda sorun yaşanması; kişinin belirleme, ayırt etme, belirleme, herhangi bir bilgiyi hatırlama ve yorumlama gibi becerilerinin her birinde sorun yaşamasına neden olur görsel algı becerisinin detaylı olarak ölçülmesi ile beraber kişinin yaşadığı bu sorunun temeline inilir ve sorunun kaynağını daha yakından görme fırsatına sahip olunur. Bunun için ise çocuklarda aracı olarak Frostig Görsel Algı Testi uygulamasına başvurulması gerekir. Bahsi geçen bu testin çocuk üzerinde herhangi bir zarar oluşturması söz konusu değildir. Öyle ki durumun tam aksine Frostig Görsel Algı testi sayesinde çocuğun algısında herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilir ve eğer bir sorun varsa mevcut sorunun çözülmesi için fikir sahibi olunabilir.

Frostig Görsel Algı Sonuçları, öğrencilerin görsel algı becerisini değerlendirmek için olmazsa olmazdır. Bu sonuçlar ile öğrencilerin öğrenme zorluklarını daha iyi şekilde anlamak ve özel eğitim ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Bu yüzden özellikle eğitimciler ve okullar tarafından kullanılan son derece önemli bir araçtır. Frostig Görsel Algı Testleri konusunda alanında uzman psikologları ile üst düzey kalite standartlarına hizmet prensibine sahip olan Zehra Babadağ, huzur ve güven veren çalışma sistemi ile her geçen gün büyümeye devam eder. Sizde bu konuda Zehra Babadağı kalitesini yaşamak ve özel eğitimde ihtiyacınız olan testleri uzman ekibimiz sayesinde gerçekleştirmek istiyorsanız hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle irtibat kurabilirsiniz. Güven ve kalitenin adresi olan Zehra Babadağı kalitesiyle rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başarır.

İletişim Formu
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz