Aile terapisi; bir gelişim ve değişim sağlamak açısından aileler ve çiftler arasında var olan yakın ilişkinin detaylı şekilde analiz edildiği psikoterapinin çok önemli bir dalıdır. Bireylerin çevresinde yaşadığı diğer insanlarla kurduğu her ilişki, duygusal doyum ve ruh sağlığı açısından bu terapiler son derece önemli konumda yer alır. Özellikle eş, çocuk ve ebeveynlerle olan ilişkilerde kurulan yakın ilişkiler için bu rol çok daha önemlidir. Kişinin hayatında bulunan en yakın ilişkilerden biri olan evlilik ilişkisinde eşler arasında zaman zaman zorlu ve sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir. Bu dönemler psikolojik olarak kişileri olumsuz etkilerken, dolaylı olarak çok daha yoğun çatışmalar yaşanmasına neden olabilir.
Aile terapisinde temel amaç ise aileler ve çiftler arasında yaşanan bu zorlu dönemlerin detaylı şekilde ele alınması ve söz konusu çatışmaların çözülmesi adına aile bireylerinin tamamının olumlu yönde gelişiminin sağlanmasıdır. Bu yüzden hem aile içi ilişkilerin düzene girmesi hem de diğer ilişkilerde iyileştirmeye imkân tanımak için bu terapiler olmazsa olmazdır.
Ülkemizde aile terapisi son dönemde çok daha yaygın bir hale gelmiştir. Bireyler, yaşadığı zorlu ve sıkıntılı döngü içerisinde ruh sağlığı bozulmadan çıkabilmek için tüm sistem içerisinde meydana gelebilecek köklü bir değişim arayışına girer. Bu noktada terapistler ise aile üyelerinin bu konuda birbirine yardım edebilmesi için yapıcı yollar bulmaya teşvik edici konumdadır. Dolayısıyla her aile üyesinin kendi içerisinde aileye dair yaşadığı sıkıntılar ayrı ayrı ele alınır.
Aile ve çiftler arasında sürekli olarak yaşanan bu çatışmaların uzun vadede etkisi daha büyük olabilir. Aile terapisine katılan aile üyeleri; kendisi ve diğer aile üyeleri hakkında birçok farklı bilgi öğrenme şansına sahip olabilir. Genel olarak bireylerin yaşadığı ilişki sorunu düzeltmeye dair uygulanan bu terapiler, diğer yandan kurulan yakın ilişkileri desteklemeye yönelik çalışmaları içerir. Dolayısıyla yaşanan aile içi sorunlarla baş etme becerisinin kazandırılmasının yanı sıra; sadece o durum özelinde yaşanan sorunların çözülmesine yönelik değil, sonraki süreç içerisinde yaşanma olasılığı bulunan bir takım problemlerle baş edebilmeyi de öğretir.
Aile terapisi; bireylere özel olarak diğer psikoterapi yöntemlerinden farklı olarak, daha çok aile/ilişki dinamikleri ve bu dinamiklerin ortaya çıkardığı psikolojik iyilik hali üzerinde yaşanan etkilere odaklı çalışan bir yöntemdir. Psikoterapist ve aile üyeleri arasında karşılıklı şekilde güven ve şeffaflık üzerine dayanan bir iletişim oluşur ve psikoterapist eşlere aynı mesafeden tarafsız bir yaklaşım sergiler. Koşulsuz bir olumlu kabul ile eşlerin kendini çok güvenli bir ortamda, yargılanma hissi yaşamadan rahat şekilde açması mümkün hale gelir. Buna bağlı olarak aile terapisinde bireylerden ziyade daha çok bireylerin davranışlarının aile içi sistemi ne derece etkilediği incelemeye alınır. Bu yüzden aile üyelerini tanımak yerine, bu aile üyesinin diğer bireylerle olan ilişki tarzı ve aile üzerinde yarattığı etki detaylı olarak incelenir.
Aile ve çift terapisi sırasında başvurudan kaynaklı görece çok daha çözüm odaklı ve hızlı şekilde müdahale edilebilir. Yaşanan aile içi çatışmalar, iletişim sorunları, çocuk ve ebeveyn arasında oluşan anlaşmazlıklar, kaygı ve depresyon gibi aileyi genel anlamda etkileyen birçok konu aile terapisi sürecinde ele alınır. Eşlerin ve aile olarak nitelendirilen diğer bireylerin böyle durumlarda çatışmayı çözüm odaklı şekilde sonlandırma becerilerinin güçlendirilmesi hedeflenir.
Aile ve çift terapisinin kendi içerisinde ön plana çıkan farklı uygulamaları vardır. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri tek bir seans içerisinde bulunurken, genel olarak terapist aile üyelerinin bir ya da ikisini, ayrı olarak çiftleri tek tek görmek de isteyebilir.
Çocukların çok daha ön planda tutulduğu aile terapisi uygulamalarında ise bazı özel durumlar söz konusu olursa çocukların öğretmeni, okul rehberlik hizmeti ya da sosyal hizmet uzmanları ile bir arada görüşmeler yapılabilir. Aile ve çift terapisi; durum özelinde farklılık göstermekle beraber genellikle 8 ve 24 seans şeklinde uygulanır. Her bir seans süresi ise genel olarak 50 dakikadır. Hastane ortamında ya da özel merkezlerde uygulanabilen her bir seans içerisinde aile üyelerinin tamamı katılım sağlamaz. Ayrıca yine bazı özel durumlarda seansa iki aile terapisti aynı anda katılmak zorunda kalabilir.
Değer verdiğiniz insanı ne kadar tanırsanız tanıyın, birlikte bir hayat kurmak hayatın çok yeni ve farklı bir dönemi olarak nitelendirilir. Bazen ise bu dönem içinde aşmakta çok zorlandığınız, yorucu ve üzücü bir takım olaylarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aile terapisi ise tam olarak bu noktada devreye girer ve birçok sorunu profesyonel olarak çözmenize yardımcı olur. Söz konusu olan terapinin bilinen en önemli işlevi ise ilişki içerisinde çıkılması çok zor kabul edilen süreçlerden daha rahat çıkmasını sağlar. Çift ve aile terapisinde başarı elde etmek için hem sizin hem de partnerinizin bu süreç için onay vermesi gerekir.
Aile ve çift terapilerinde ilişki yaşayan kişilerin bu terapilere beraber katılım sağlaması şarttır. İlk seans içerisinde çekinmek ya da isteksiz olmak normal kabul edilirken, alanında uzman terapistler zaman geçtikte bu konuda kendinizi çok daha rahat hissetmenize yardımcı olur.
Aile terapisi, beraber yaşayan kişilerin zorlandığı her konu için onlara yol gösterici olan oldukça önemli bir psikoterapi yöntemidir. Sevgililer, eşler ya da nişanlılar çift terapisi alırken bakış açısının neden olduğu farklılıkları daha net şekilde fark ederek bunları kabul etme noktasına geçebilirler. İnsan doğası gereği uzun süre yalnız kalmaya çok uygun bir varlık olmadığından, genel olarak herkes kendi eşinizi bularak yaşamını onunla kurmak ister. Bu yaşam içerisinde kişilik farklılıkları başta olmak üzere birçok unsurdan kaynaklı çatışma ve kavgaların yaşanma ihtimali yüksektir.
Aile terapisi ise ilk olarak her iki tarafın kendini iyileştirmek için attığı önemli bir adım olarak kabul edilir. Bu noktada ise süreç iki taraf içinde bazı konuları çözüme ulaştırma konusunda iyi bir ilerleme kaydetmesini sağlar. Çok sevdiğiniz bir insanın bazen hiç anlam veremediğiniz yönlerini alanında bir uzman terapist yardımıyla daha rahat şekilde anlama şansı yakalayabilirsiniz. Bu anlamda sevdiğiniz insanın size göre yanlış olan yönleriyle kabul etmeye başladığınızda ya da rahatsız olduğunuz bu yönleri birbirinize daha güzel bir dille anlattığınızda sorunların daha rahat çözüldüğü görülür.
Aile ve çift terapisinde; kişinin kendi duygu, düşünce, davranış ve bunların ilişkilere yansıyan bölümleri anlaşıldıkça eşlerin iletişim becerisinin daha güçlü hale geldiği görülür. Çiftler, ilişkinin içinde yaşadığı tüm stres bu sayede çok daha sağlıklı bir şekilde yönetme şansına sahip olabilir. Ayrıca çatışma durumunda daha etkili şekilde baş etme yolları geliştirdiği görülür.
Çift ve aile terapisinin aslında bir ekip çalışması olduğu bilinmelidir. Bu yüzden aile içerisinde tek bireyin çabası ile var olan sorunların çözülmesi mümkün değildir. Söz konusu olan ekip tamamen terapist rehberliğinde ilerleyen ve üç kişilik bir gruptan meydana gelir. Terapi sırasında terapist çok tarafsız bir konumda yer alırken, iki tarafı da her bakımdan anlamaya çalışarak adeta bir tercüman olarak görev alır. Uzman desteği ile gerçekleştirilen bu itiraflar, tartışmalar ya da ikili konuşmalar çok daha kontrollü ve sağlıklı ilerler. Derin bir nefes alarak daha sakin şekilde bu yola çıkmak, ilişkilerin ve ailenin geleceğini olumlu şekilde inşa etmek açısından son derece önemlidir.
Zehra Babadağı; alanında uzman aile terapistleri ile üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışını ön plana çıkaran son derece nitelikli bir kurum olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardır alanında uzman ekibiyle çalışmalarını sürdüren Zehra Babadağı her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sizde bu kalite farkını yaşamak ve uzun vadede çok daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu ilişkiler inşa etmek için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.